לקח היסטורי בתקופה של מחלוקות קשות והפגנות מרובות. הספר "סזון", מאת אבישי יער חוזר לתקופה הקשה של המנדט הבריטי בה סכסוך בתוך הישוב היהודי הוביל כמעט לחורבן. האם הספר יוכל ללמד אותנו את הלקח שלא למדנו ולעזור לנו לפתור את הקרע הנוכחי בעם?

רצח של שלשה לוחמי לח"י בידי חיילים מהצבא הבריטי, בכפר מרוחק בגליל, בשלהי שנת 1944, הוא המקור לכתיבתו של "סזון", ספר המנסה לפענח תעלומה שנותרה פתוחה ועוסקת בשאלה – מי מתושבי הכפר הלשין או מסר אינפורמציה כלשהי אודות הלוחמים ומדוע?

תעודות שונות, דפי יומן וקטעי ראיונות שונים מוליכים את בועז, היסטוריון בראשית שנות החמישים לחייו, אל ארצות שונות, דמויות וזמנים, ומציעים לו התבוננות חדשה בחיי הכפר שבו גדל ובחייו שלו, ולבסוף, מושכים אותו אל תוך משבר אישי עמוק ומסע מפתיע אל עתיד שלא ציפה לו.

המחבר רואה את הסזון רק כחלק מן התהיה המתמשכת אודות המהות הפלגנית הכללית שמאפיינת את ההתפתחות ההיסטורית של העם היהודי לאורך הדורות.

"הסזון, כתקופה ייחודית מאד, ניקז אל תוכו את האנרגיות הייחודיות של העימותים הבלתי נפסקים בין חלקי החברה שלנו, ונתן ביטוי ואזהרה מפורשת לכל מה שיכול לקרות לעם הזה אם לא תמצא דרך מתמדת לחתור אל המשותף כדי להתקדם יחד אל עתיד נראה לעין.

דמותו של גיבור הספר, שהעיסוק ביסודות הקשים של ההוויה הלאומית שלנו שומט את האמיתות והאמונות העמוקות של חייו, היא דוגמה לתהליכים ההרסניים שעלולים לגרום לנו לנזקים עצומים כיחידים וכעם.

כתיבתו של הספר הושפעה מאד מהתמונות והקולות שאפיינו את הימים הקשים של תכנית ה"התנתקות" בשנת 2005 והדפים הראשונים של הספר נכתבו בשלהי אותה תקופה. העבודה על הספר ארכה מספר שנים. אך רק לפני כארבע שנים, בעקבות המתחים הגדולים שחזרו לפקוד את הציבוריות הישראלית, ובעיקר בימי הקורונה, נראה שהגיע הזמן להוציא את הספר אל האור, לערוך אותו מחדש ולפרסם אותו, בעיצומם של ימי המחלוקת הנוראיים שעוברים עלינו כעם, כמדינה, כחברה וכפרטים."

האם הספר יצא דווקא בעיתוי של ההפגנות וחילוקי הדעות שקורעים את העם?

לדברי המחבר: "שנים רבות מעסיקה אותי ההשפעה הפסיכולוגית העמוקה שיש למצב ההיסטורי של היהודים על החברה והחברות שיצרו לאורך השנים ונראה לי שטרם הגענו להבנה מלאה של היסודות הפוסט טראומטיים ששולטים במבנה העמוק של היחסים שלנו בינינו לבין עצמנו, בינינו לבין המדינה וכן

הלאה. אין כל הפתעה שאנחנו מתקשים לחיות יחד ועסוקים במרדף אחרי האישי, האידיאולוגי, ההישגי והקבוצתי, ולו משום החרדה המתמדת לקיום הפיזי והרוחני שלנו. זוהי משימה לאומית לנסות ולאוורר את הצינוק שבו אנו חיים יחד ולהתחיל להיות מודעים למצב הזה שדורש פתרון מהותי וארוך טווח.

אבישי יער נולד בשנת 1960 במושבה יבנאל, בגליל התחתון, למשפחת חקלאים ממייסדי המושבה. במשך מרבית שנותיו עסק בכתיבת מוזיקה, שירה ודרמה. הוא חי בתל אביב ובעברי לימד במספר אוניברסיטאות בארה"ב ובאוניברסיטת תל אביב. הוא היה מראשוני המרצים בתוכנית הרב תחומית באומנויות, מלחין ויוצר בסגנונות שונים, וזכיה בפרסים שונים על יצירותיו, הכוללות מוזיקה סימפונית, בלטים, מחזות, ספרי שירה ועוד. "סזון" הוא ספר הפרוזה הראשון שלו.

"סזון" מאת אבישי יער. מיתר הוצאה לאור 141 עמודים, גרפיקה: ורד הקרט, סטודיו משק הפועלות מחיר :63 ₪. להשיג בחנויות הספרים, ובאתר ההוצאה בלינק: https://www.meitarbooks.co.il/books/saison

 

תוכן נוסף לקריאה

הדיבוק, גרסת המציאות: רוב הציבור מכיר את מחזה "הדיבוק" מאת ש. אנ-סקי ואת שלל האמונות הקשורות בו, אך הספר "שדים" מגולל סיפורם של אירועים אמיתיים המרמזים כי בחברה המודרנית קיימת תופעה המקבילה למה שבתרבויות העבר כינו "דיבוק", "שדים", "רוחות רעות", "ג'ינים", "סיטרא אחרא" ומציע לקורא דרכים להתמודד איתה.

אי.פי. בכורה 'בשבילך' לאומן ORPAZ מתוכו יוצא הסינגל 'שותה ואז רוקד'. ORPAZ משתף: "האלבום מורכב מארבעה שירים. מוקדש לזכרה של אמא. ובשבילה. כל שיר בו מאפיין שלב אחר בהתמודדות עם אובדן. כל אחד שונה מהאחר ומביא רגש אחר. לכל שיר יש שני מישורים. אחד כמספר סיפור. ומישור אחר, עמוק יותר, שמדבר על אובדן וכאב שנמצא בין המילים והמנגינות. כל ההכנסות שלי מהאלבום יתרמו לאגודה למלחמה בסרטן.

דילוג לתוכן